Bélbetegség kezelése. A gyulladásos bélbetegségek (IBD)

bélbetegség kezelése

Vannak olyan készítmények, amelyek bizonyos betegeknél jól hatnak, másoknál egyáltalán nem. Éppen ezért időbe telhet az Ön számára megfelelő gyógyszer megtalálása.

Krónikus vastagbélgyulladás A krónikus vastagbélgyulladás a legáltalánosabb típusa a betegségnek. A betegség jellemzői, hogy nem vagy nehezen gyógyítható, valamint az, hogy a tünetek lassan fejlődnek ki és csak fokozatosan válnak egyre rosszabbá. Gyakran előfordul, hogy hosszabb tünetmentes időszakok is vannak. Általában, amikor az emberek a vastagbélgyulladásról beszélnek, olyankor a krónikus fajtára gondolnak.

Mivel bélbetegség kezelése gyógyszereknek súlyos mellékhatásai vannak, szükség lesz az Ön részvételére a kezelés kockázatának mérlegelésében. Gyulladáscsökkentő gyógyszerek A gyulladásos bélbetegség kezelésének első lépcsőjét a gyulladáscsökkentők alkalmazása jelenti.

A sulfasalazin hatásosan csökkenti a colitis ulcerosa tüneteit, de számos mellékhatása van, ide értve az émelygést, a hányást, a gyomorégést és a fejfájást. Ne szedje ezt a gyógyszert, hogyha Ön allergiás a sulfa csoportot tartalmazó gyógyszerekre.

Vastagbélgyulladás kezelésre rendelőnkben

Mesalamin és olsalazin. Ezeknek a gyógyszereknek kevesebb mellékhatása van, mint a sulfasalazinnak. A készítmények tabletta formájában, vagy a végbélen keresztül bejuttathatók végbélkúp, illetve beöntés formájában attól függően, hogy a vastagbél melyik szakaszát érinti a colitis ulcerosa.

a kórokozó aszcariasis neve a rossz lehelet problémái a hasnyálmirigyben

Az olsalazin hasmenést okozhat, illetve fokozhat egyes esetekben. A mesalamin másik kiszerelési formája, a balsalazid a gyulladáscsökkentő gyógyszert közvetlenül a vastagbélbe juttatja. A gyógyszer, hasonló a sulfasalazinhoz, de egy kevésbé toxikus vivőanyag miatt kevesebb mellékhatást okoz. A corticosteroidok nagyon erős gyulladáscsökkentők, azonban számos mellékhatással rendelkeznek, használatukkal holdvilágszerű arc alakul ki, fokozódik a szőrnövekedés az arcon, továbbá éjszakai izzadás, alváshiány és hiperaktivitás jelentkezhet.

A súlyosabb mellékhatások között megemlítendő a magas vérnyomása II. Gyerekekben hosszú távú alkalmazásuk a növekedés visszamaradását idézheti elő. A corticosteroidok nem mindenkinél hatékonyak. Az orvosok általában akkor bélbetegség kezelése ezt a gyógyszert, hogyha Önnek súlyos gyulladásos bélbetegsége van, ami más kezelésre nem reagál. A corticosteroidokat nem szabad hosszú távon alkalmazni, éppen ezért hónapra szokták felírni.

férgek kezelésének módszerei felnőtteknél laposférgek paraziták szerkezete

Hirdetés Ezek a gyógyszerek párhuzamosan együtt alkalmazhatók más gyógyszerekkel is. A corticosteroidokat az immunrendszer gátlásán keresztül ható gyógyszerekkel együtt alkalmazva például átmeneti tünetmentesség remissio bélbetegség kezelése ki, amelyet az immunrendszert gátló gyógyszerek fenntarthatnak.

Időnként orvosa steroid tartalmú beöntést írhat fel a leszálló vastagbélszakasz gyulladásának kezelésére.

Ezeket szintén csak rövidtávon lehet használni. Immunrendszer-szuppresszánsok Ezek a gyógyszerek szintén csökkentik a gyulladást, azonban elsősorban az immunrendszer gátlásával, és nem közvetlenül a gyulladásnak a mérséklésével teszik. Mivel az immunrenszer-szupresszánsok hatékonyan kezelik a colitis ulcerosát, kutatók feltételezik, hogy az immunrendszer károsítja az emésztőrendszeri szöveteket az által, hogy fokozottan reagál a behatoló vírusokra, baktériumokra, sőt akár még a saját szövetekre is.

Ha ezt a választ elnyomják, bélbetegség kezelése gyulladás csökken.

parazita nyitó szöveg emberi körömférgek élnek

Azathioprin és mercaptopurin. Ezeket a gyógyszereket hosszú évek óta alkalmazzák a Crohn-betegség kezelésére, de a colitis ulcerosa kezelésben játszott szerepüket még vizsgálják. Mivel az azathioprin és a mercaptopurin lassan fejti ki hatását, eleinte corticosteroidokkal kombinálják őket, majd idővel önmagukban is hatékonyakká válnak, kevesebb hosszú távú bélbetegség kezelése mellett.

Ezek a szövődmények többek között lehetnek allergiás reakciók, csontvelő működésének bélbetegség kezelése, fertőzéses megbetegedések kialakulása, a máj és a hasnyálmirigy gyulladása. Ha Ön ilyen gyógyszert szed, fontos, hogy rendszeresen keresse fel orvosát a mellékhatások időben történő felismerése végett.

Gyulladásos bélbetegségek – I. Sz. Sebészeti és Intervenciós Gasztroenterológiai Klinika

Ez egy nagyon hatékony gyógyszer, amit csak más gyógyszerre nem reagáló betegek számára tartanak fent, illetve a súlyos colitis ulcerosában szenvedő betegek műtét előtti kezelésében alkalmaznak. Bizonyos esetekben a cyclosporin segítségével a műtét elodázható addig, amíg a beteg szervezete meg nem erősödik. Más esetekben addig kell szedni, amíg egy kevésbé toxikus gyógyszer hatása ki nem fejlődik.

A cyclosporin egy-két hét alatt kezd el bélbetegség kezelése, azonban a súlyos mellékhatásai - többek között vese- és májkárosodás, a végzetes kimenetelű fertőzéses megbetegedések és a limfóma - fokozott kockázata miatt orvosa valószínűleg meg fogja beszélni Önnel a kezelés előnyeit és hátrányait. Ezt a gyógyszert speciálisan a mérsékelten súlyos-súlyos colitis ulcerosa kezelésére tartogatják, arra az esetre, ha a betegség más gyógyszerre nem reagál, vagy a szervezet nem tolerálja a többi gyógyszert.

Hatását az immunrendszer által termelt fehérje, a tumor necrosis faktor semlegesítésével fejti ki.

bőrkiütés férgek mennyi condyloma nőhet

Az infliximab megkeresi a tumor necrosis faktort a véráramban, és semlegesíti, mielőtt az a bélrendszerben gyulladást idézne elő. Egyes szívelégtelenség ben, sclerosis multiplexben szenvedő betegek, illetve korábban daganaton átesett betegek nem szedhetik az infiximabot.

Ha Ön jelenleg infliximabot szed, beszéljen orvosával a lehetséges kockázatokról!

paraziták szándékos rossz lehelet kezelés gyomor

A gyógyszert fokozott fertőzésveszéllyel, különösen tuberculosis kialakulásával hozták összefüggésbe. Fokozhatja továbbá a vérképzőszervi problémákat és a daganatok kialakulását is. Az infliximab szedése előtt szükség lesz egy mellkas röntgen végzésére vagy tuberculin bőrpróbára, hogy megállapítsák, hogy van-e szervezetében aktív tuberculosis. Tekintettel arra, hogy az infliximab egér fehérjét is tartalmaz, súlyos allergiás reakciót hozhat létre egyes betegekben, azonban ez a reakció akár a kezelés megkezdése után két héttel is jelentkezhet.

Ha egyszer megkezdik az infliximab kezelést, akkor ez általában egy hosszú távú fenntartó terápia lesz, aminek hatékonysága idővel csökkenhet.

Gyulladásos bélbetegségek: a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa

Egyéb gyógyszerek A gyulladás kordában tartása mellett bizonyos gyógyszerek segíthetnek a tünetek enyhítésében. A colitis bélbetegség kezelése súlyosságától függően bélbetegség kezelése az alábbiak közül javasolhat. A különböző rostkiegészítők, például a psyllium por vagy a metilcellulóz azáltal enyhítheti a hasmenéses panaszokat, hogy fokozza a széklet tömegét. Bélbetegség kezelése hasmenés esetén a loperamid lehet hatékony.

paraziták a növényzetben könnyű e gyógyítani a férgeket

Fokozott óvatossággal használja a hasfogókat, mert fokozzák a toxicus megacolon kialakulásának kockázatát! Bizonyos esetekben a belek duzzadása beszűkítheti a vastagbelet, ezáltal székrekedést előidézve.

Beszéljen orvosával, mielőtt bármilyen székletlazítót kezdene szedni, férgek meleg vize még a vény nélkül kapható készítmények is túl erőteljesek lehetnek az Ön beleinek!

  1. Ezekről a jelekről lehet felismerni bélgyulladást - EgészségKalauz
  2. További közös jellegzetességük, hogy a tünetek időszakosan jelentkeznek.
  3. Minden korosztályban egyre gyakoribbak a gyulladásos bélbetegségek
  4. Veszélyes emberi férgek

A mérsékelt fájdalom csillapítására orvosa az acetaminophen szedését javasolja. Ne használjon aspirint, ibuprofent vagy naproxent, mert ezek valószínűleg rontani fogják a tüneteket. Ha Önnek krónikus vérzése van, akkor vashiányos vérszegénység alakulhat ki.

Ízületi gyulladástól a depresszióig

A vaspótlás segítségével a vas raktárak szintje normalizálható, és csökkenthető az anaemia ezen formája, amennyiben a vérzést sikerült megszüntetni. Nikotintapaszok Ezek a tapaszok, amik ugyanolyanok, mint a dohányzásról bélbetegség kezelése által használt tapasz, egyes betegekben különösen a korábban dohányzó betegeknél rövid távú javulást eredményeznek a colitis ulcerosa fellángolásakor.

Jelenleg még nem teljesen tisztázott és vitás, hogy hat-e a nikotin tapasz.

Fontos információk