Áttetsző féreg, Garnélaféreg

áttetsző féreg

áttetsző féreg miért álmodnak a férgek a bőr alatt

Gusztustalan meglepetés rejtőzött a frissen vásárolt halfilében Origo Felicia-Miracle Cipolla még július közepén vásárolta a lazacfilét egy kaliforniai áruházban. Amikor hazaért, ő és családtagjai azt vették észre, hogy valami mozog a csomagolás alatt. A tekergő kis állatok átlátszó testű férgecskék voltak, amik tucatjával mászkáltak a frissen vásárolt halfilén.

áttetsző féreg A trichinella a kórokozó

A parazitafajt mostanáig nem sikerült rendszertanilag pontosan beazonosítani, annyi azonban biztos, hogy a fonálférgek Nematoda törzsébe tartoztak. Számos fonálféregfaj fertőz halakat, tengeri emlősöket, vagy mindkettőt, emberre azonban igazán az Anisakis nemzetség parazitái jelentenek komolyabb veszélyt.

Anisakiasist okoznak, ami erős hasi fájdalommal járó életveszélyes betegség, az állatok tulajdonképpen keresztülfúrják magukat a bélfalon, így a kór gyógyításához a férgeket műtéti úton kell eltávolítani a testből.

Ennek a maszknak a készítése 3 percet vett igénybe. A kezdőnek túl egyszerű a varrás

Több gazdaszervezeten is keresztülmennek Áttetsző féreg parazita életmódot folytató tengeri férgek életciklusa több fázisból áll össze. Az első fázis során a vízben szabadon sodródó peteként léteznek, amelyek áttetsző féreg apróbb lárvákká úgynevezett 2-es fejlődési fokozatú lárvákká fejlődnek.

  • Testükön nincsenek lábcsonkok, sem kopoltyúk, sem pediglen tapogatók, vagy cirrusok a fejen.
  • Átlátszó féreg - Szódatisztító paraziták
  • A természetben a legtöbb garnélaállomány fertőzött, és területenként más és más Scutariella faj a felelős.

Ezeket az apróbb lárvákat rákok eszik meg, ők lesznek a köztes gazdák, amikben a lárvák tovább növekednek 3-as fejlődési fokozatú lárvák. Végül a fertőzött rákokat halak vagy más nagyobb tengeri áttetsző féreg fogyasztják el.

Bennük a drogfüggő válás végül kifejlett fonálférgekké válnak, amik már szaporodni is képesek.

áttetsző féreg helminták és ízületek

Az emberi emésztőrendszerben csak és kizárólag a 3-as fejlődési fokozatú lárvák maradnak meg, amiket legnagyobb eséllyel hallal viszünk be szervezetünkbe.

Csak megfelelően elkészített vagy tárolt tengeri élőlényeket fogyasszunk Mit lehet tehát tenni, hogy elkerüljük a nem kívánatos fertőzéseket?

áttetsző féreg kelkaposzta fozelek

A szakértők azt tanácsolják, hogy akik tartózkodnak a nyers tengeri áttetsző féreg, azok legkevesebb 15 másodpercig, és legalább 63 Celsius-fokos hőmérsékleten főzzék az ételt. Aki viszont a nyers fogyasztást preferálja, csak olyan alapanyagot szerezzen be, amit ipari hűtőben legalább 15 óráig, lakossági fagyasztóban legkevesebb hét napig tároltak előkészítés előtt az ipari fagyasztók nagyjából — 37 Celsius-fokon működnek, a lakosságiak ennél valamivel melegebb környezetet biztosítanak az élelmiszereknek.

Fontos információk