Paraziták szúnyogok

paraziták szúnyogok

Szúnyogok, kullancsok paraziták — nem csak számunkra idegesítőek.

Tigirl 16éves - 3 éve Ugye ismered az érzést, amikor nyáron kiülsz a kertbe valami jót csinálni, mire rád támad paraziták szúnyogok sereg szúnyog, és össze-vissza csipkednek? Hát persze.

paraziták szúnyogok

Sajnos, ha ezt kedvenceinktől kérdeznénk, ők is igennel válaszolnának amennyiben válaszolnánaksőt! E cikkünkből mindent megtudhatsz a paraziták okozta fertőző betegségekről új állatorvosainktól, Dr.

Csernavölgyi Pannitól és Dr. Molnár Józseftől.

Melyik kórokozó, milyen betegséget okozhat? A paraziták általában kutyák, esetleg macskák közelében jelennek meg. Parazitának számít a szúnyog, a bolha, a kullancs, és a különböző férgek is. A leggyakoribb a szúnyogcsípés, ez a kutyáknál sajnos szív-; illetve bőrférgességet okozhat.

paraziták szúnyogok

A bőrférgesség nem igazán komoly betegség, inkább csak kellemetlen. A szívférgesség viszont annál inkább!

A szívféreg lárvákat a szúnyog oltja be állatkánkba, ahol több hónapon keresztül vándorol paraziták szúnyogok szövetekben, végül eljut a tüdő nagyobb ereibe és szaporodni kezd. A felnőtt féreg a szúnyogcsípés paraziták szúnyogok hónappal válik ivaréretté.

Ijesztő lehet, de a nőstény féreg akár 40 cm-es is lehet és rendszerint nem csakhanem akár is él ugyanabban az artériában! Ezek a férgek akár évig is élhetnek.

Szúnyogok világnapja

A betegség tünetei sokszor hónapok-évek alatt alakulnak ki, kevés féreg esetén gyakran jellegtelenek, mint a köhögés, fáradékonyság. Sok féreg esetén ájulás, sokk és halál is bekövetkezhet.

A fertőzés paraziták szúnyogok szúnyogcsípés után 6 hónappal lehetséges, ezért ennél fiatalabb kutyákat nem érdemes szűrni. Az ivarérett férgek lárvákat, úgynevezett mikrofiláriákat termelnek, paraziták szúnyogok a vérben keringenek, szúnyogra várva.

A mikrofiláriákat ezért vérből, vérvétellel egyszerű módszerrel ki mi a parazitaellenes szer mutatni.

A bőr-; és a szívféreg lárvája azonban nehezen elkülöníthető, ezért pozitivitás esetén ajánlott további vizsgálatot bekérni. Az elkülönítés történhet gyorsteszttel, vagy laboratóriumi bonyolultabb vizsgálattal.

Ha valaki folyamatosan védekezik szívféreg ellen, akkor tekinthető szívféreg-mentesnek kedvence, ha 6 hónapos időközzel kétszer negatív lett a felnőtt féreg kimutatására való gyorstesztje.

A felszívott sejtek melozoid sejtek először egy ivaros szaporodási folyamaton mennek át gametogóniamely során mikro- és makro gaméták keletkeznek. Ezek egyesülésével zigóta ookinéta keletkezik, mely a nyálmirigyekbe kerül, ahol betokozódik, és ivartalan folyamat során osztódik sporogónia. Mivel csípéskor a szúnyogok nemcsak vért szívnak ki áldozatuk testéből, hanem nyálukat is befecskendezik, ezért a következő csípéssel a parazitákat a másik emberbe juttatják. Itt a kórokozók a vérárammal a májba jutnak és szaporodni kezdenek schizogónia. A májsejteket megfertőzik és paraziták szúnyogok.

Ez a kórokozó a babesia ejtsd: babézia kialakulását segíti elő. De mi az a babesia?

A babesia vagy babesiosis egy olyan betegség, amit egysejtű paraziták okoznak úgy, hogy tönkre vágják a vörös vértesteket, ezzel súlyos, lázas betegségeket okozva az állatnak. A babesiák a fertőzött kullancsból kerülnek vérszívás útján az áldozatba. A kullancsok a vérszívás kezdetekor nem azonnal juttatják be az áldozat szervezetébe a kórokozókat.

A babesiák az éhes kullancsban ugyanis olyan szerkezeti formában találhatók, ami nem alkalmas az emlősállatok megfertőzésére. A paraziták szúnyogok megindulása egyfajta jeladás, melynek hatására szerkezeti átalakulás indul be az egysejtű élősködőknél. Mintegy 48 órával a vérszívás megkezdése után a kullancsban már tolonganak a fertőzésre kész, átalakult babesiák. A babesiák átvitelének esélye a vérszívás kezdetétől paraziták szúnyogok 24 órán belül minimális, óráig kicsi, óra között nagy, 72 óra elteltével pedig szinte teljesen bizonyos.

paraziták szúnyogok

  • Országos Epidemiológiai Központ honlapja
  • Lakossági tájékoztató a szúnyogok elleni védekezésről

Ezért mentheti meg kutyusát azzal, hogy időben felfedezi a kullancsot a bundában. Egyébként a kórokozót hordozó szuka kutyából a vemhesség alatt a fejlődő kölykökbe is átjuthatnak az élősködők, így a kölykök már fertőzötten születhetnek.

Ezek mellett, csak hogy egy kis jó hírrel szolgáljak a macska tulajdonosoknak, hogy nekik nem kell különösebben félteni cicájukat a babesia-támadástól, amennyiben nem Európában, hanem Afrikában vagy Indiában élnek, paraziták szúnyogok nem tudták kimutatni a magyar macskák babesiára való hajlandóságát.

A bolha a harmadik hírhedt parazita.

Szúnyogok, kullancsok (paraziták) – nem csak számunkra idegesítőek.

Továbbá a féregfertőzést is elősegítheti. Vannak még a különböző férgek és egysejtű kórokozók, mint például paraziták szúnyogok giardia, ami soványságot, felszívódási zavarokat, hasmenést okoz. Hű, ez elég sok és ijesztő… De hogyan lehet védekezni ezek ellen a leghatékonyabban, illetve a leggazdaságosabban? Igen, tényleg elég ijesztőnek tűnik.

Azonban paraziták szúnyogok szépen, vattába csomagolva elzárnánk kedvencünket mindentől, ami parazita-gyanús lehet, gondoljuk át a lehetőségeinket a védekezésre! Először is féreghajtó tablettát ajánlunk minden féreg ellen. Kullancs ellen a leghatékonyabbak a cseppek és a tabletták, mert már az első csepp vér szívásánál megölik a parazitát, így nem lesz módja fertőzni.

Bolhára csepp és tabletta egyaránt jó. Ezeket egészséges állatok esetében az éves kontrollon adják be az orvosok, nem kell most azonnal elrohanni kedvencünkkel a helyi rendelőbe.

paraziták szúnyogok

Rendben, de ha esetleg már elérte háziállatunkat a vész, hogyan lehet tőlük megszabadulni? Ezt betegsége válogatja.

paraziták szúnyogok

A babesia például azonnali gyógykezelést igényel, ez azonban nem nagy kunszt. Viszont nagyon ritkán végzetes is lehet, körülményektől függően. A szívférgesség paraziták szúnyogok bonyolultabb eset, ugyanis a felnőtt, kifejlett szívférget csak komoly gyógyszeres kezeléssel lehet elpusztítani, ami akár az állat életébe is kerülhet!

A szúnyogok világnapja

Ezért fontos megérteni, hogy a megelőzés jelenti a megoldást a szívféreg-problémára! A fiatal maximum 2 hónapos lárvákat viszont tablettával vagy cseppel ki lehet hajtani Ascaris paraziták szervezetből, de ehhez fontos, hogy időben ismerjük fel a bajt.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a Twitter-en és most már a youtube -on is.

Fontos információk