Parazita méh

Vasrabló parazitákkal küzdenek a méhek

parazita méh

Vasrabló parazitákkal küzdenek a méhek Magyar Mezőgazdaság A vas esszenciális mikroelem a méhek, és persze az emberek számára. A mézelő méhek általában elegendő mennyiséghez jutnak belőle a pollenből.

parazita méh

A vasat immunrendszerük erősítésére, illetve a szaporodáshoz és fejlődéshez használják fel. A Nosema parazitának ugyanilyen célokból kell a vas. Az e parazitával fertőzött mézelő méhekben a vas nyomon követésekor kiderült, hogy a vas a parazitával való küzdelemnek is része.

parazita méh

Ha a méh elveszti a Nosema ceranae fertőzéssel szembeni harcot, a parazita elszedi a vasat a méh által elfogyasztott virágporból és a parazita méh spóráinak reprodukálására fordítja, mielőtt még a vas felszívódna a méh bélrendszerében. Ennél a parazitánál egy transzferrin elnevezésű fehérje vesz részt a folyamatban, parazita méh a pollenből származó vas megkötéséért és szállításáért felelős.

A Nosema ceranae a méh transzferrinjét használja arra, hogy a vasat saját felhasználásra terelje, emiatt ahogy a méhben fokozottan jelentkezik a vashiány, a méh egyre több és több transzferrint termel.

parazita méh

Ennek eredményeként a méhnél még nagyobb lesz a vashiány, mivel az egyre növekedő transzferrin-termelés lehetőséget biztosít a Nosemanak, hogy saját szaporodásának és túlélésének biztosítására még több vasat vonjon el a méhtől.

Fontos információk