Parazita megfigyelés

parazita megfigyelés

Először zombivá tesz, majd arra kényszerít, hogy vízbe öld magad Origo A paraziták működésének hátterét nem egyszerű feltárni, egy kutatócsoport azonban most rájött arra, hogy a húrféreg miként veszi rá az imádkozó sáskát, hogy a kedvéért vízbe fojtsa magát.

egy ember nem fog meghalni a férgektől paraziták megtalálásának tünetei

A kutató hozzátette: a megfigyelés jól mutatja, milyen fontos szerepet töltenek be a paraziták az ökoszisztémák egészséges működésében. A féreg életének alfája és omegája: a víz A húrférgek Chordodes sp. A húrféreg az imádkozó sáska testében éri el teljesen kifejlett állapotát.

drotféreg a lakasban tüdő tünetek inváziója

A szaporodáshoz azonban vissza kell térnie a vizes környezethez, ezt pedig az élősködő csak különös trükkel tudja elérni: arra parazita megfigyelés rá a gazdaállatot, hogy keressen egy megfelelő helyet, majd ölje vízbe magát. Ez készteti öngyilkosságra a fertőzött rovarokat Régebben úgy gondolták, a vízfelületről visszaverődő fény ereje az, ami a fertőzött állatokat a vízhez csalja, ám ez az elmélet nem adott magyarázatot arra, hogy más fényes helyek miért nem érik el ugyanezt a hatást.

Emiatt a biológus úgy véli, nem parazita megfigyelés fényerő, hanem a visszavert fény polarizációja a döntő. Polarizált fénynek nevezzük az olyan fénysugarat, amelyben azonos rezgési síkú fényhullámok haladnak.

milyen betegségek okozzák az ascarist férgekkel járó tünetek férfiaknál

A víz által visszavert fény főként horizontálisan vízszintesen polarizált, a rovarok e tulajdonság alapján tudják észlelni a közeli patakokat, folyókat vagy tavakat. Húrféreg által fertőzött rovar illusztráció Forrás: Biosphoto Parazita megfigyelés és kollégái kísérletük során egy ázsiai imádkozó sáskafaj, a Hierodula patellifera viselkedését tanulmányozták.

A rovarokat egy speciális henger közepére helyezték, melynek egyik vége polarizált, másik vége nem polarizált fényt bocsátott ki. A szakértők azt találták, hogy 10 perc elteltével a húrféreggel fertőzött sáskák rendellenes vonzódást parazita megfigyelés érezni a polarizált fény iránt, míg az egészséges egyedek nem produkáltak hasonló viselkedést.

Még érdekesebb megfigyelés, hogy csakis a horizontálisan polarizált fény volt a vonzó, a vertikálisan függőlegesen polarizált elektromágneses hullámok hidegen hagyták a sáskákat.

hogyan lehet elkerülni a férgek újbóli fertőzését lapos és galandféreg kezelések

A kísérletsorozat a szabadban folytatódott; a kutatók két vízzel teli medence közelébe helyezték a rovarokat: az egyik mély volt, a benne lévő víz parazita megfigyelés, ám horizontálisan polarizált fényt vert vissza.

A másik sekély medence erős, ám gyengén polarizált fényt tükrözött vissza. A videofelvételek tanúsága szerint 16 fertőzött imádkozó sáska közül 14 a horizontálisan polarizált fényt visszaverő medencébe vetette magát.

minden a nemi szemölcsökről tojáslista és enterobiosis

Az is kiderült, hogy az élősködő által kiváltott viselkedést a napszak is befolyásolja; a húrféreggel fertőzött rovarok döntő többsége délben ugrott a vízbe.

A kutatás következő lépéseként a szakemberek a folyamat neurális hátterét tárnák fel.

mi féreghajtó szer enterofuril rossz lehelet

Fontos információk