Mérgező rend. MÉRGEZŐ NÖVÉNYEK, NÖVÉNYI MÉRGEZÉSEK – Farmakognóziai Intézet

Párducgalóca – Wikipédia
Parazitaellenes mérgező. Trichocephalosis biohelminth A Helminthiasis tünetei Parazitaellenes kezelési rendszerek - A paraziták mérgező rendje Orvos válaszol - Protexin Mérgező parazita orvosolja a negatív véleményeket A paraziták mérgező rendje - A paraziták mérgező rendje Mérgező a paraziták analógjától - Ursofalk giardiasissal Mérgező rend, Tévhitek a gyógynövényekről aquariushand.

Megjelenése[ szerkesztés ] A párducgalóca kalapja cm széles, fiatalon félgömb alakú, majd domborúan, idősen laposan kiterül. Felülete sima, nedvesen tapadós és fényes.

mérgező rend

Színe mélybarna, gesztenyebarna vagy halványbarna. Kezdetben fehér teljes mérgező rend védi, amely apró, fehér vagy krémszínű, könnyen letörölhető pettyekre szakadozik; ezek - különösen fiatalon - sűrűn borítják a kalap felszínét.

mérgező rend

Húsa a tönknél mm vastag, a szélek felé egyenletesen vékonyodik, az utolsó millimétereken csak hártya marad. Színe fehér, sérülésre nem változik, a kalapbőr alatt nem sárgul.

A speciális hatóanyagot migrénes fájdalomcsillapító hatású készítmények alapanyagaként használja a gyógyszeripar. Elsőként Albert Hofmann svájci vegyész ban állította elő az anyarozsból kivont lizerginsav-dietil-amint, vagyis az LSD-t. Fotó: Profimedia A Debreceni Egyetem kutatóinak részvételével dolgoztak ki új technológiát az anyarozs gombaparazita Claviceps purpurea egyik vegyületének az eddiginél hatékonyabb kinyerésére. A mérgező rend embere Szent Antal tüzének nevezte a rémisztő hallucinációkat, görcsös remegést, fájdalmat, fekélyeket, a végtagok elüszkösödését okozó rejtélyes kórt. Ma már tudjuk, hogy a gombaparazitával fertőzött gabona fogyasztása okozza az ergotizmust, vagy más néven az anyarozs-mérgezést.

Kissé retekszagú, íze enyhe, gombaszerű. Sűrű lemezei szabadon állnak vagy felkanyarodók, a mérgező rend rövidek.

mérgező rend

Színük eleinte fehér, idősen megszürkülnek. Tönkje cm magas és 0, cm vastag. Alakja hengeres vagy kissé felfelé vékonyodó, tövénél párkányszerűen peremes, cm széles gumó található, rajta több pelyhes, gyűrűszerű zónával.

mérgező rend

Színe fehér, idővel barnás árnyalattal. Felülete finoman pelyhes, szálas, a gallér felett sima.

mérgező rend

A viszonylag alul elhelyezkedő gallér gyengén fejlett, lelógó, fehér, széle nem bordázott. Bocskora nincs. Spórapora fehér.

mérgező rend

Spórája tojásdad vagy széles ellipszis alakú, sima, inamiloid, mérete x 6,5 µm. A piruló galócaa szürke selyemgomba és az ehető nagy őzlábgomba hasonlíthat hozzá. A párducgalóca.

Fontos információk