Kék sajt

Kékek, büdösek, csodálatosak

Vagy utáljuk vagy imádjuk, de kék sajt biztos: mindenkinek van véleménye a kékpenészes sajt témakörében. Valaki megőrül karakteres ízéért, más elborzadva tekint a sajtot borító kék sajt gombatelepekre.

3 érv az egészséges kéksajt mellett

Hirdetés A legenda szerint éve készült az emberiség első kékpenészes sajtja, és az is csak a véletlennek és a nedves barlangban hagyott tejnek köszönhetően. Azóta már kifinomultabbá vált a technika: a megalvadt tejből készült töretet oltják be egy penicillin roqueforti vagy egy penicillin glaucum nevű nemes penészgombával, amelynek szépséges kékes színét köszönheti a hónapig érlelt sajt.

szokatlan galandféreg vékony helmint mint szál

A könnyen olvadó sajt kedvelt összetevője számos receptnek, és egy kevés is elég belőle, hogy karakteres ízvilágot kölcsönözzön az ételnek. Sokan minden kék sajtot rokfrotinak titulálnak, holott ez nem igaz.

A rokfort egy fajta a kétpenészes sajtok népes családjából.

Keress receptre vagy hozzávalóra

Nem mellesleg több száz éve eredetvédett. Nézzünk néhány kékpenészes sajtot, amelyekkel összefuthatunk a boltok polcain!

paraziták ürülék kezelése paraziták elleni étel

Rokfort Dél-Franciaországból, Roquefort-sur-Soulzon vidékéről származó sajtféle. A többséggel ellentétben juhtejből készül három hónapos érleléssel. A legenda szerint egy szerelmes juhásznak köszönhetik a franciák ezt a sajtot.

Kék is, büdös is, mégis szeretjük- a kékpenészes sajt titka

Egy csinos lányt meglátva a juhász inkább az intradermális paraziták udvarolni, juhtúrós kenyerét pedig egy barlangban elrejtette. A randevú azonban annyira jól sikerült, hogy kenyér hónapokra a búvóhelyén ragadt, így amikor a juhász újra arra járt, észrevette, hogy a túrót kékes formák hálózzák be.

bélférgesség tünetei felnőttkorban férgek elleni gyógyszer és

Így született a rokforti sajt. Stilton Na persze nem csak a franciák büszkélkedhetnek a sajtjaikkal, például az angoloknak ott van a stilton, amely szintén eredetvédett. Mindössze három angol megye hivatott elkészíteni: Leicestershire, Nothinghamshire és Derbyshire.

A London és York között országút melletti kis falucskáról kapta a nevét.

Táfelspicc Ennek a viszonylag könnyen elérhető alapanyagnak kóstoltuk meg a szinte bárhol beszerezhető, szupermarketekben értékesített példányait.

Helyi szarvasmarhák pasztörizált tejéből állítják elő. Portói mellé isteni!

  1. Április
  2. Milyen betegségek a parazitáktól
  3. A nyirokrendszer méregtelenítése
  4. Minél zsírosabb egy tej, annál több íz tud majd kialakulni.

Gorgonzola Észak-Olaszország vidékein legelésző szarvasmarhák tejéből készül a kék sajt, amelyet Lombardia és Piemont tartományban készíthetnek. Körtével és dióval fogyasztva egyszerűen mennyei.

Kékpenészes sajt házilag

Márványsajt A magyarok is megalkották saját kékpenészes sajt variációjukat a rokfort sajtok mintájára. Ára lényegesen barátibb, mint francia társáé. Szintén tehéntejből, roqueforti penészkultúra hozzáadásával készül ez a félkemény sajtfajta.

A rizs sütemények csodálatos változatosságának elkészítése a rizstorta gyárban

Fontos információk