Kis drotfereg

Drótférgek, a kukorica jelentős fiatalkori kártevői

Megjelenésük, felépítésük[ szerkesztés ] Testük karcsú.

ahol a kerekférgek tojás érik különféle férgek és tünetek

Mélyen kis drotfereg torba süllyedő, lefelé hajló fejüket a mell álladzója betakarja. A felső ajak jól fejlett, a 11 vagy 12 ízes csápok a szemek előtt erednek. Lábfejeik ötízűek.

féreg tünetei a hasban férgek kezelésére felnőttekben

Az elülső és a középső lábpár csípői nyitottak, a hátulsókat lemezszerű combfedők takarják. Lábaik olyan rövidek, hogy a hátára eső bogár, nem, illetve alig éri el velük a földet, ezért pattanókészülékével támaszkodik fel. Ez hirtelen lökéssel a magasba veti a bogár testét, és az megperdülve a talpára esik vissza.

FEEDERMANIA - Pontyhorgászat az RSD-n

Ha ez elsőre nem sikerül, addig próbálkozik, amíg fáradozása sikerrel nem jár. A pattanókészülék miatt a bogár teste meglehetősen különös.

férgek ártalmasak az emberekre megelőző gyógymód minden parazita ellen

A hatalmas izomzat a párnaszerűen domborodó előtorban foglal helyet. Ez a has két oldalán hátul rövid, a mellközép elülső szélén lévő bemélyedésbe szorosan belefekvő kis drotfereg végződik. A készülék működtetéséhez a bogár, torát és testvégét erősen az aljzathoz feszítve, felemeli hátát, a melltő tüskéjét erővel a mellközép gödröcskéjének tövéhez nyomja, majd abba hirtelen becsúsztatja.

Megjelenésük, felépítésük[ szerkesztés ] Testük karcsú.

Eközben szárnyfedőinek tövét erősen odaüti az aljzathoz, hogy az ellenlökés a magasba vesse. Népiesen drótféregnek nevezett, hosszúra nyúlt, hengeres vagy kissé lapított, erősen kitinizált lárváik kemény sárgás vagy barnás testéből hat rövid láb nő.

parazitaellenes szer Hercules parazita tabletta vietnam

Felépítésük némileg a lisztbogáréhoz hasonló, de a fejük alakja és állása egészen más: a drótféreg feje lapított, a fejtetőn kis drotfereg homorú, elülső széle fogacskázott. Felső ajka nincsen, alsó állkapcsának külső karéja kétízes, a belső pedig egyszerű. Utolsó potrohgyűrűje vagy kihegyesedik, vagy két tüskével végződik; ez a fajok lárváinak fontos határozó jegye.

pinworm férgek receptjéből rochal férgek

Többségük termőföldben vagy fakorhadékban él, és a legkülönbözőbb elhalt vagy élő növényi részekbe befurakodva eszi azokat. Többük a fák magvait, a kalapos gombákat, kerti növények húsos gyökerét vagy gumóját, fák és bokrok gyökérrügyét vagy gyökerét károsítja; a termesztett növényekben és a fiatal fenyőcsemetékben tetemes kárt okozhat.

hogyan lehet meghatározni a kiválasztott férgeket férgek a herezacskóban

Olyikuk megeszik a tetemeket, felfalja más rovarok lárváitsőt fajtársait is. Lárvaállapotuk elég hosszú, némely fajé akár öt évig is eltart.

Kis drotféreg

Többnyire élénk bábjuk csak rövid ideig pihen. A növényevő imágók főként fákon, virágokon élnek.

AgrárUnió - Ébrednek a talajlakó kártevők Tartalomjegyzék Csávázás nélkül is van védelem! Navigációs menü Drótférgek, a kukorica jelentős fiatalkori kártevői - Agrofórum Online Kis drotféreg Egy alattomos kártevő: a drótféreg Ez azt jelenti, hogy az kis drotféreg technológiák során alkalmazott csávázott vetőmaggal átmenetileg áthidaltunk a termőterületen egy növényvédelmi problémát, kis drotfereg nem szüntettük meg. A kis drotféreg a következő év, következő kultúrájában ugyanúgy megjelenik és ugyanúgy kárt okozhat, ha kis drotféreg gondoskodunk a megfelelő védekezésről.

Áttelelnek, és tavasszal rakják le petéiket. Egyes, a trópusi Amerikában élő pattanóbogarak a szentjánosbogarakhoz hasonlóan világítanak a sötétben.

Ismertetők A talajlakó a következő év, következő kultúrájában ugyanúgy megjelenik, és ugyanúgy kárt okozhat, ha nem gondoskodunk a megfelelő védekezésről. Kukoricabogár — kukoricabogár-lárva Ezen kártevő csoport adott évjáratban esedékes kártételi küszöbértékét erőteljesen meghatározza az, hogy a talajzónákban történő mozgásukat elsősorban az adott évjárat hőmérséklet- és csapadékviszonyai befolyásolják. Drótférgek, a kukorica jelentős fiatalkori kártevői - Agrofórum Online Szárazabb, melegebb periódusban ezek a kártevők a talaj alsóbb rétegeibe húzódnak, ezért előfordulhat olyan is, hogy egyébként erősen fertőzött kis drotfereg szárazabb évjáratban minimális kártételt tapasztalunk, kis drotfereg nedvesebb periódusban a kártétel mértéke erősen fokozódik. A diagramból egyértelműen kiderül, kis drotfereg a legveszélyesebb periódus a napraforgó- és kukoricavetések és -kelések, majd kezdeti fejlődésük időszaka április végétől június végéig. A kis drotfereg nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy károsítást tekintve abszolút érintett kultúra a cukorrépa, burgonya és egyéb zöldségnövények gyökérzöldségek, káposzta stb.

Fontos információk